01.00 Het tabblad – Main:
Main of Voornaamst, het hoofdtabblad van de BIOS met de gegevens over de BIOS zelf en het Moederbord.
Afb.01.01 Main-BIOS Information.png
BIOS Information in gele tekst bestaat niet in het BIOS en dient slechts ter verduidelijking bij de uitleg over dit 1ste item.
BIOS Information: Het 1ste item van het 1ste tabblad Main geeft je alle informatie over de BIOS. Laten we maar eens verder kijken naar het 2de item.
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Afb.01.02 Main-BIOS Vendor.png
01.02 Main-BIOS Vendor:
BIOS Vendor: De naam van de maker van dit BIOS, American Megatrends (AMI).
Asus, BYOSOFT, Dell, Foxconn, Hewlett Packard (HP), IBM en Insyde Software en Phoenix zijn een paar andere BIOS makers of leveranciers.
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Afb.01.03 Main-Core Version.png
01.03 Main-Core Version:
Core Version: Het ( Kern ) nummer van deze BIOS 4.6.5.4.
Werkt je moederbord en dus je PC goed, zonder problemen, ga dan NOOIT je BIOS upgraden als het niet nodig is.
Heb jij bijv. geheugenmodules aangekocht zonder eerst te checken of ze met je moederbord werken en worden deze niet herkend in het BIOS, kijk dan eerst op de webpagina van je moederbord of er een BIOS update is die wel deze modules ondersteunt.
Zo ja, dan heb je een goede reden om je BIOS te updaten.
Wil je het BIOS van je moederbord updaten, dan zal je dus een nieuwere, hogere versie moeten hebben om je BIOS te upgraden bijv. 4.6.5.7.
Werk je moederbord of je pc slecht met deze versie of met een nieuwere versie, downgrade het BIOS dan, maar ook alleen maar dan, naar een oudere versie 4.6.5.3 bijvoorbeeld. Problemen worden namelijk altijd verholpen met een nieuwere versie van het BIOS. Een heel enkele keer creëren ze echter een probleem met een nieuwere versie en zal je dus moeten downgraden naar een oudere versie.
Op de webpagina van de fabrikant staat ook altijd vermeld wat het BIOS versienummer precies voor problemen oplost. Zodat jij gelijk het juiste versienummer kan kiezen voor jouw probleem.
Hoe jij je BIOS kan Up/downgraden ook wel Flashen genoemd staat duidelijk beschreven in de handleiding van je moederbord. Daarom ga ik bij deze handleiding over het BIOS er verder niet op in.
ER KLEEFT ALTIJD EEN RISICO AAN HET FLASHEN VAN HET BIOS.
Bij een stroomstoring of een verkeerde versie van het BIOS bijvoorbeeld.
Dit is een X79F1 v 2.0 Moederbord en daarop kan je dus geen BIOS flashen van een X79F1 v 3.0 of X79F3 v 2.0 om maar iets te noemen. Let goed op want je moederbord fabrikant doet dit namelijk, bij een probleem wordt een nieuwe batch aangemaakt en deze heeft een naam en nummer die heel veel lijkt op jouw moederbord maar is niet exact hetzelfde, kijk maar naar mijn voorbeelden.
Bij het ontbreken van de handleiding kan je juist deze informatie alhier getoond gebruiken om je handleiding bij je moederbordleverancier op te zoeken.
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Afb.01.04 Main-Compliancy.png
01.04 Main-Compliancy:
Compliancy: Het tweede ( Meegaande Kern ) nummer UEFI 2.3.1: P1 1.2
Kortom: ons UEFI Versienummer.
Ik behandel de Legacy BIOS en dit is een UEFI nummer, ja dit klopt, ik heb een “dubbele firmware” BIOS en UEFI. Het staat tussen aanhalingstekens omdat het om precies te zijn geen van beiden is en beiden is, Chinees hé 🤔, normaal heb je
( Legacy ) BIOS of UEFI dit is echter een UEFI wat uitziet en zich gedraagt als een Legacy BIOS, de verpakking, het zijn echt beiden.
Veel UEFI-BIOS-versies bevatten een Compatibility Support Module (CSM) om opstarten via het oudere legacy-BIOS te simuleren, waardoor er twee opstartmenu’s beschikbaar zijn. CSM(16) Parameters iets waar ik later zeker op terug kom.
Het maakt in feite ook niet uit of je nu ( Legacy ) BIOS dan wel UEFI hebt. De apparatuur en de te maken instellingen blijven hetzelfde.
Laat dit nu net mijn insteek zijn om juist over deze BIOS te schrijven.
Ja, BIOS want in de volksmond worden beide nog steeds BIOS genoemd en spreken zelfs van een UEFI BIOS.
Ofschoon ze dus verschillend zijn ( Zie inleiding BIOS – UEFI ) zijn het beide firmware om onze pc te configureren en ervan op te starten.
Een dubbele Firmware BIOS en UEFI heb ik nog niet gezien maar een Legacy BIOS dubbel uitgevoerd wel, je had dan een reserve BIOS als je de hoofd BIOS om zeep geholpen had, een back-up BIOS zeg maar.
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Afb.01.05 Main-Project Version.png
01.05 Main-Project Version:
Project Version: Het Moederbord te weten X79F1 v2.0 2.00 x64
Dit is zo speciaal dat ik er even over moet uitwijken.
Het is ook BEIDEN omdat de makers van dit moederbord erin geslaagd zijn om Oude hardware genaamd Sandy Bridge met een Intel Q65 Express Chipset te combineren met moderne hardware zoals een NVMe 3 x lane met bijbehorend SSD Deel 01 het tabblad Main.v1 NVMe slot en USB 3.0 in dit Project.
Een oude Server processor Xeon E 2690v2 met 10 kernen en 20 logische processors van 3 Ghz t/m 10 x 3.3 Ghz in boost OF 1 x 3.6 GHz, 2 x 3.5 GHz, 3 x 3.4 GHz, en 4 x 3.3 GHz in Turbo boost mode. Een processor die ondanks zijn leeftijd hergebruikt wordt op een nieuw gebouwd moederbord is nu net precies mijn ding, best of both world ( het beste van beide werelden ) zeg maar.
Hergebruik optima forma en dat voor ongeveer € 110,- Ja je leest het goed, Moederbord, E5 2690v2 en 64 GB DDR3 1600 MHZ geheugen samen voor deze prijs. En laat dit nu net nog steeds de crème de la crème zijn voor Linux, ouwe meuk in een modern jasje. Ik kan dan ook Zorin 17.1 Pro draaien terwijl ik gelijktijdig Windows 10 of 11 draai in een Virtual Machine in Virtualbox. Knippen, kopiëren en plakken, filmpjes maken en noem maar op allemaal tegelijk zonder dat mijn pc ( met slechts 32 GB geheugen ) zelfs maar een krimp geeft.
Sorry voor mijn enthousiasme, ik liet me even gaan.
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Ja hoor ik ben er weer, we gaan verder met:
Afb.01.06 Main-Build Date and Time.png
01.06 Main-Build Date and Time:
Build Date and Time: De datum/tijdnotatie van het BIOS, wanneer deze gemaakt is.
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Afb.01.07 Main-Memory Information.png
01.07 Main-Memory Information:
Memory Information: De beknopte informatie over het ( totaal ) geheugen.
Eigenlijk had ik deze afbeelding eruit kunnen laten omdat het hier slecht over de aankondiging gaat van het totaal geïnstalleerde geheugen.
Maar dan klopte de volgnummers niet meer, hé.😌
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Afb.01.08 Main-Total Memory.png
01.08 Main-Total Memory:
TADA 🎼🎵🎶
Total Memory: Het totaal geïnstalleerde geheugen bij deze dus.
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Afb.01.09 Main-System Language.png
01.09 Main-System Language:
Onze eerste witte keuzemogelijkheid ( zie uitleg BIOS )
System Language: De keuze voor de Setup System taal met de mogelijkheid [English]. Die grapjassen toch, hier kan ik alleen Engels kiezen maar normaal heb je ook nog Frans, Duits, Spaans en sommige Aziatische talen om uit te kiezen.
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Afb.01.10 Main-System Date.png
01.10 Main-System Date:
System Date: Voor het invoeren van de Systeem datum [Thu 01/25/2024] met de [Tab toets] verspring je naar het volgende item. Het is een Engelse – US notering dus eerst de naam van de dag Thu voor Thursday of donderdag dan de Maand dan de Dag en daarna het Jaartal.
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Afb.01.11 Main-System Time.png
01.11 Main-System Time:
System Time: De systeemtijd [14:21:01]. Deze geef je in door 14 [enter] + 21 [Enter] + 01 [Enter] in te geven, op het moment dat de seconden exact kloppen geef je de laatste [Enter] TIP: kies bijv. voor 15 sec terwijl het 50 sec is en geef de [Enter] pas bij exact 15 sec.
Tegenwoordig maakt het niet veel meer uit als je systeem klok niet exact de juiste tijd aangeeft omdat deze door het OS automatisch wordt gesynchroniseerd.
Met de pijltjestoets omlaag ▼gaan we een stap naar beneden.
Afb.01.12 Main-Access Level.png
01.12 Main-Acces Level:
Wederom een zwarte tekst ( door mij geel gemaakt ter illustratie ) dus een kennisgeving dat het Acces Level – Administrator is.
Deze instelling wordt echter pas gedaan bij item 05.02.00 Security-Administrator Password.png Het tabblad Security-Administrator Password.
Waarmee we aan het einde zijn van deel 01.00 Het tabblad Main-v1
Voor U geschreven door Gerard Nouwen.
Bronvermelding: ACER, AMI BIOS, AOMEI tech.com, WikipediA.