Double Commander

Double Commander (DC) verkenner.
Deel 1: DC de Menubalk v1
De derde en een na laatste verkenner die ik ga bekijken.
En wat voor een we hebben eigenlijk een compleet bureaublad nodig om weer te geven wat er allemaal in op en aan zit want dat moet wel heel uitgebreid zijn volgens de makers van dit stukje software om onze boel te verkennen.
Zo uitgebreid dat het zijn eigen Engels talige website met help heeft:
https://doublecmd.github.io/doc/en/index.html
Voor een beginner is Double Commander so wie so veel te moeilijk en raad deze dan ook zeker niet aan zelf een gevorderde gebruiker als ik heeft het er nog behoorlijk moeilijk mee.
En ofschoon het de eerste keer voor mij wordt dat ik echt diep in zijn instellingen ga duiken nodig ik je bij deze uit rustig met me mee te zwemmen en laten we vooral niet verzuipen in zijn mogelijkheden. We noemen hem voortaan DC zodat ik met niet de pleuris hoef te typen.
Afb. DC 00.png

Wat zegt Wikipedia hiervan?
Ehh….. ho even wat boeit het wat Wiki er van vind, laten we net als de andere twee Nautilus en Nemo gewoon boven aan beginnen en ons zo omlaag werken naar het eind. Een klus die ik nog voor de zomer begint hoop te klaren.

Helemaal boven aan staat Double Commander met het bekende streepje, vierkantje en het kruisje en ja hoor dezer doen exact hetzelfde nl. verkleinen naar de taakbalk, Vergroten naar schermvullend en DC afsluiten.
Daaronder staat:
De Menubalk met: Bestanden, Markeren, Opdrachten, Netwerk, Tabbladen, Favorieten, Tonen, Instellingen en Help.
Daaronder staat:
De Gereedschapsbalk met de diverse Icoontjes
Daaronder staat:
De Schijvenlocatiebalk en deze staat dubbel voor elk venster of paneel 1.
Met de huidige locatie direct eronder.
Daaronder staan:
De 2 werkvensters of panelen.
Daaronder staat:
De voor elk venster aparte Vensterlocatiebalk (waarvan ik niet weet of deze zo officieel heet maar ooit nog hoop uit te vinden).
Daaronder staat:
De uitvoer balk met invulveld. (waarvan ik niet weet of deze zo officieel heet maar ooit nog hoop uit te vinden).
Daaronder staat:
De functietoetsenbalk met uitleg. (waarvan ik niet weet of deze zo officieel heet maar ooit nog hoop uit te vinden).
Waarbij we aan het einde zijn gekomen van onze wel heel uitgebreide DC Double Commander. En wij dus beginnen bij het begin met de Menubalk.

Double Commander deel 1 de menubalk Bestanden:
Afb. DC 01.png

Bestanden, Markeren, Opdrachten, Netwerk, Tabbladen, Favorieten, Tonen, Instellingen en Help.

Bestanden:
Afb. DC 02.png

Maak een symbolische koppeling: Nou dat begint gelijk goed hé. Selecteer ik mijn foto Gerard Nieuw.jpg en klik ik dan op maak een symbolische koppeling staat mijn foto gelijk in het rechter paneel van mijn DC Data 0 schijf. Echter is de foto niet hierheen gekopieerd maar is er op die plaats een snelkoppeling naar de foto van mijn /home/gerard/Gerard Nieuw.jpg aangemaakt.

Afb. DC 03.png

een symbolische link creëert dus gewoon een snelkoppeling van het geselecteerde bestand of map.

Maak een harde Koppeling: Ja hoor heb ik dat weer een foutmelding met:
Afb. DC 04.png

Fout bij het maken harde koppeling. Cross-device link (OK) waarvan zelfs Google zegt dat weet ik niet hé.
Afb. DC 05.png

De fout melding heeft in ieder geval te maken met de koppeling tussen de apparaten.
Dit geeft al direct aan hoe moeilijk DC kan zijn mensen want helaas heb ik ook geen idee wat ze ermee bedoelen behalve dat er geen harde link geschreven kan worden op de Data 0 schijf van mijn bestand /home/gerard/Gerard Nieuw.jpg. Of van elk ander bestand of map trouwens wat ik natuurlijk heb geprobeerd.

Maak map F7: Doet precies dit en opent het submenu om een nieuwe map te maken met de naam van het eventueel geselecteerde bestand of map in het linker venster of paneel, of als er niks geselecteerd is in het linker venster of paneel een blanco naam.

Wijzig attributen…: Om de lees, schrijf of uitvoeren machtigingen aan te passen voor de Eigenaar, Groep of Overige machtigingen.
Afb. DC 06.png

Bijzonder krachtige tool om de attributen te wijzigen en jezelf de toegang tot het bestand kan wijzigen of zelfs afnemen. Hier geld weet je niet wat je doet of wat het is blijf er dan vooral vanaf!

Toon bestand eigenschappen Alt+Enter:
Afb. DC 07.png

Ook nu geld weer hoe complex en uitgebreid DC is, we krijgen niet alleen de eigenschappen te zien van het geselecteerde bestand maar ook de mogelijkheid om wederom de attributen en machtigingen aan te passen.

Bewerk commentaar: Opent een submenu waarin je een commentaar kan typen en koppelen aan het geselecteerde bestand.

Bereken in gebruik zijnde ruimte Ctrl+L: Berekend de gebruikte ruimte van het geselecteerde bestand of map. Voorbeeld is van mijn modelbouw map in /home/gerard.
Afb. DC 08.png

Vergelijk op inhoud: Vergelijkt twee bestanden met elkaar op bit (binair) niveau.
Afb. DC 09.png

Hier is Gerard Nieuw.jpg op mijn home directory vergeleken met de back-up directory op de Data III schijf. Ik kreeg de melding dat ze hetzelfde waren waarop ik op negeren klikte en het programma wat de vergelijking doet zich opent. Hiermee kan je dus je bestanden op originaliteit of echtheid controleren. Heb je bijvoorbeeld een foto gemaakt en zie je deze terug op het web dan kan je met vergelijk op inhoud deze hierop controleren, is ze aangepast en dus verschillend of zijn ze exact het zelfde.

Hier geld weet je niet wat je doet of wat het is blijf er dan vooral vanaf!

Gereedschap voor meervoudig hernoemen Ctrl+M:
Afb DC 10.png

Waar begin ik ….. Juist: Hier geld weet je niet wat je doet of wat het is blijf er dan vooral vanaf! Je kan namelijk wel heel uitgebreid van de geselecteerde bestanden de naam en de extensie in en keer aanpassen. Zo uitgebreid op naam, extensie, nummer, datum, tijd, invoegtoepassingen, leeg maken en terug naar standaard waarden, dat ik er niet op in ga omdat het voor een beginner sowieso te moeilijk wordt lijkt mij. Het is een handige tool om je bestanden in een keer te hernoemen of als je ze per ongeluk de verkeerde extensie geeft er voor zorgt dat je ze niet meer kan bekijken.

Bestanden inpakken Alt+F5: Opent het ingebouwde inpak programma om een of meerdere bestanden of mappen in te pakken.
Afb. DC 11.png

Je kan naar de locatie bladeren door op het mapje naast het locatieveld te klikken of gelijk intypen in het locatie veld (blauw geaccentueerd).
Je kan bij Inpakker de extensie ervan bepalen, of het naar het archief verplaatst moet worden en of het bestand versleuteld dient te worden of juist niet en nog veel meer maar wederom.

Hier geld weet je niet wat je doet of wat het is blijf er dan vooral vanaf!

Bestanden uitpakken Alt+F9: Opent het ingebouwde inpak programma om een of meerdere ingepakte bestand(en) uit te pakken.

Archiefbestand(en) beproeven Alt+Schift+F9: Valideert de integriteit van de inhoud van het geselecteerde archiefbestand (ingepakte bestand). Makkelijker kan ik het niet maken een geselecteerd ingepakt bestand wordt gecontroleerd op zijn integriteit.
Afb. DC 12.png

Splits bestand: Opent een submenu waarmee je het bestand kan splitsen.
Afb. DC13.png

Combineer bestanden: Opent een submenu waarmee je meerdere bestanden kan combineren.

Bereken checksum: Berekend de checksum van bijv. Gerard Nieuw.jpg volgens de verschillende instelbare protocollen BLAKE2S.
Afb. DC 14.png

En genereert een bestand met deze cheksum (naast mijn afbeelding Gerard Nieuw.jpg).

Het checksum bestand Gerard Nieuw.jpg.blake2s
Afb. DC 14a.png

Verifeer checksum: Vergelijkt de checksum bestand met de afbeeldings bestand van mij Gerard Nieuw.jpg met Gerard Nieuw.jpg.blake2s
Afb. DC 15.png

Wissen Alt+Delete: Wist het geselecteerde bestand of map.

Verwijderen F8: Verwijdert het geselecteerde bestand of map.

Afsluiten Alt+X: Sluit de DC Double Commander af.

Pittig toch, het eerste tabblad van de menubalk, in ieder geval veel pittiger dan van de voorgaande Nemo verkenner en voor mijzelf in ieder geval (veel) te pittig.
Deze Verkenner is dan ook bedoelt voor de gevorderde gebruiker die meer wil en kan dan wat kopiëren en plakken met bestanden of mappen.
Jullie hebben vast wel gemerkt dat ik er niet helemaal in duik omdat het voor mij zelfs te moeilijk is maar voor een beginner absoluut niet te doen.
Toch gaan we op deze manier verder zodat we in ieder geval wat meer inzicht krijgen in deze verre van makkelijke verkenner.
Deel 2 DC het tabblad Markeren moet ik nog schrijven dus geduld is een schone zaak.

Double Commander deel 2 de menubalk Markeren:
deel 2: DC de menubalk Markeren v1
Selecteer een groep: laat je aan de hand van een geopend submenu meerdere bestanden of mappen selecteren.
Afb. DC 16.png

Deselecteer een groep: Laat je aan de hand van een geopend submenu meerdere bestanden of mappen deselecteren.
Afb. DC 17.png

Selecteer alles: Doet precies dit, selecteert alle bestanden en of mappen.

Deselecteer alles: Doet precies dit, deselecteert alle geselecteerden bestanden en of mappen.

Draai selectie om: Doet precies dit, draait de geselecteerden bestanden en mappen om naar de ongeselecteerde zodat deze nu geselecteerd zijn.

Kies alles met dezelfde extensie: selecteert alle bestanden met dezelfde extensie van het bestand dat jij geselecteerd hebt.

Deselecteer alles met dezelfde extensie: Maakt bovenvermelde extensieselectie weer ongedaan.

Sla Selectie op: Slaat de geselecteerde bestanden of mappen selectie op.

Herstel selectie: Hersteld de geselecteerde selectie van de geselecteerde bestanden of mappen.

Sla selectie op in een bestand: Opent een submenu waarin je de naam en plaats kan geven aan de door jou geselecteerden bestanden of mappen om deze in een bestand met deze naam op te slaan.
Afb. DC 18.png

Laad selectie vanuit een bestand: Laad een soortgelijk submenu als met Sla selectie op in een bestand: maar nu om het bestand in te laden.

Laad selectie van klembord: Doet precies dit, de eventueel in het klembord aanwezige selectie inladen.

Kopieer bestandna(a)m(en) naar klembord Ctrl+Shift+X: Doet precies dit, het Kopieert de bestandna(a)m(en) naar het klembord.

Kopieer bestandna(a)m(en) met volledig pad Ctrl+Shift+C: Doet precies dit, het Kopieert de bestandna(a)m(en) met volledig pad naar het klembord.

Kopieer alle getoonde kolommen: Doet precies dit, kopieert alle getoonde kolommen.

Vergelijk mappen: Doet precies dit, en vergelijkt de twee geselecteerde mappen met elkaar.

Hoe uitgebreid kan je een selectie überhaupt willen hebben met DC.
Je fantasie is je enige beperking met deze verkenner……Overkill zegt de Amerikaan ik zeg gewoon een ietsiepietsie te veel van het goede. Maar die er van houd….
En dat doen er heel veel.

Waarbij we aan het eind zijn van het deel 2 de menubalk Markeren: en we morgen verder gaan met deel 3 de menubalk Opdrachten:

Double Commander deel 3 de menubalk Opdrachten:
deel 3: DC de menubalk Opdrachten v1
Zoeken Alt+F7: Opent het submenu zoeken.
Afb. DC 19.png

dat is even wat anders dan een naam intypen en enter geven toch? Super uitgebreid instelbaar zoek programma met tal van mogelijkheden waarop ik absoluut niet verder inga omdat ik anders kerstmis nog niet haal.

Nieuwe zoek instantie Ctrl+Shift+F7: Doet exact hetzelfde als Zoeken Alt+F7: maar dan opnieuw.

Toon de huidige zoektochten: Toont de door jou uitgevoerde zoekopdrachten.

Favorietenlijst voor mappen Ctrl+D: Opent onder Afbeeldingen waar ik op het moment sta een submenu waarmee je kunt uitvoeren wat onderstaande afbeelding je laat zien.
Afb. DC 20.png

Synchroniseer mappen: Opent het submenu synchroniseer mappen met de instellingen zoals de afbeelding je laat zien.
Afb. DC21.png

Start terminalvenster F9: Start een terminalvenster op de plaats waar je nu staat.

Execute internal command… Shift+F12: Opent het submenu Kies uw interne opdracht waarmee je dus opdrachten kan uitvoeren.
Afb. DC 22.png

Echter vraag mij niet hoe of wat want ik heb werkelijk geen idee welke opdrachten je er kan ingeven of mee kan uitvoeren.
Zou het iets met programmeren of om zelf scripts te maken er mee te maken hebben? Die het weet mag het zeggen.

Platte weergave Ctrl+B: Wederom geen idee mensen maar het doet dit:
Afb. DC 23.png

Het veranderd het getoonde linker paneel in allemaal mapjes met waarbij mijn map Afbeeldingen nu dus (256×256) is geworden. En dat heeft misschien met de thumbnail view vandoen?

Open VFS lijst: Opent het VFS Netwerk.
Afb. DC 24.png

Helaas had ik geen idee maar vond dit over het onderwerp VFS bestand:
Afb. DC 24a.png

Wat is het VFS bestand?

Bestanden met de extensie VFS worden meestal geassocieerd met virtuele bestandssystemen. Deze bestanden bevatten een index van bestanden en mappen die zich op een harde schijf bevinden. De computer gebruikt deze VFS-bestanden om de tijd te verminderen die de computer nodig heeft om te bladeren en te zoeken naar bestanden die zich op de schijf bevinden.

Wissel panelen om Ctrl+U: Wisselt het linker en rechter paneel met elkaar om.

Doel is bron Alt+Z: Maakt het rechter paneel (het Doel) identiek aan de (Bron) het linker paneel.

Toon in gebruik zijnde ruimte Alt+Shift+Enter: Indien actief toont het informatie over het in gebruik zijnde ruimte van je harde schijf te weten de Grootte, aantal bestanden en aantal mappen. Zie Afbeelding DC 25.png links onder in het omlijnde gebied.
Afb. DC 25.png

Wat ons aan het eind brengt van Double Commander deel 3 de Menubalk Opdrachten:
waarna we verder gaan met Double Commander deel 4 de Netwerk en Tabbladen:

Double Commander deel 4 de menubalk Netwerk:
deel 4: DC de menubalk Netwerk en Tabbladen v1
Netwerk: Met de keuze mogelijkheid Netwerk verbinden of verbreken.
Bij verbinden opent je netwerk pagina en verbreken is inactief (licht grijs) en dus niet kiesbaar.

Double Commander deel 4 de Menubalk Tabbladen:

Nieuw Tabblad Ctrl+T: Doet exact dit en opent een nieuw tabblad.
Op de afbeelding gelijk een rechter muisklik op het tabblad met alle mogelijkheden.
Afb. DC 26.png

Hernoem-tabblad: Opent het submenu om het tabblad te hernoemen.
Afb. DC 27.png

Open map in een nieuw tabblad Ctrl+Omhoog: Opent wederom een nieuw tabblad met je home map.
Afb. DC 28.png

Sluit tabblad Ctrl+W: Sluit het laatste tabblad. In bovenstaande afbeelding dus home.

Sluit alle tabbladen: Vraagt of je alle inactieve tabbladen wil sluiten met Ja/Nee.

Opties voor tabbladen ►: Opent een submenu zodra je muisaanwijzer erop komt met de volgende mogelijkheden, zie afb. DC 29.png:
Afb. DC 29.png

Spring naar volgende tabblad Ctrl+Tab: Verspringt naar het opvolgende tabblad.

Schakel naar vorige tabblad Ctrl+Shift+Tab: Verspringt naar het vorige tabblad.

Sla tabbladen op in een bestand: Opent een submenu waarmee je precies dit kunt doen.
Afb. DC 30.png


Laad tabblad vanuit een bestand: Opent een submenu vrijwel gelijk aan bovenstaande Afb DC 30.png waarmee je een opgeslagen tabblad bestand kan openen.

Sla huidige tabbladen op naar nieuwe favorieten tabbladen: Opent een submenu waar je een nieuw element voor favorieten tabbladen opslaan kan kiezen door dit een naam te geven en op te slaan.
Afb DC 31.png

Laad tabbladen van favorieten tabbladen: Opent een submenu waarmee je het favorieten tabbladen bestand weer kan openen.

Instellingen van maptabbladen: Opent het submenu instellingen met Maptabbladen actief.
Afb DC 32.png

Instellingen Favoriete tabbladen: Opent het submenu instellingen met Favoriete tabbladen actief. Een positie lager dan op bovenstaande Afb DC 32.png.

Waarmee we aan het eind komen van Double Commander deel 4 de menubalk Netwerk en Tabbladen:

Het mag duidelijk zijn dat de mogelijkheden om tabbladen in DC te gebruiken haast oneindig zijn. Waarna we verder gaan met Double Commander deel 5 de menubalk Favorieten en Tonen:

Double Commander deel 5 de menubalk Favorieten en Tonen:
deel 5: DC de menubalk Favorieten en Tonen v1

De Menubalk Favorieten:

Sla huidige tabbladen op naar nieuwe favorieten tabbladen: Laat je de huidige weergegeven tabbladen als favorieten opslaan.

Sla opnieuw op, op de laatst geladen favorieten bestanden: Heb je om wat voor reden dan ook je tabbladen gewijzigd en wil je deze als nieuwe favorieten opslaan kan je hier voor kiezen.
Is momenteel inactief omdat ik nog geen favorieten heb opgeslagen.

Herlaad de laatst geladen favoriete tabbladen:
Is momenteel inactief omdat ik nog geen favorieten heb opgeslagen.

Instellingen van favoriete tabbladen: Opent het instellingen menu met favoriete tabbladen actief geopend.

De Menubalk Tonen:

We krijgen de keuze uit drie mogelijkheden te weten:

Korte weergave Ctrl+F1: Een lijstweergave.
Afb. DC 33.png

Volledig Ctrl+F2: Een uitgebreidere lijstweergave.
Afb DC 34.png

Miniaturen Ctrl+Shift+F1: De bij mij standaard thumbnail view of miniatuur weergave.
Afb. DC 03.png

Snel overzicht paneel Ctrl+Q: Zet het doel paneel volledig op grijs.
Afb DC 35.png

Boomstructuur paneel Ctrl+Shift+F8: Opent links van het eerste venster de boomstructuur met de aanwezige mappen.
Afb. 36.png

Sorteer op naam: Voert exact uit wat er staat en sorteert venster alfabetisch.
Sorteer op extensie: Voert exact uit wat er staat en sorteert venster op extensies.
Sorteer op grootte: Voert exact uit wat er staat en sorteert venster bestandsgrootte.
Sorteer op datum: Voert exact uit wat er staat en sorteert venster datum.
Rangschik op attributen: Voert exact uit wat er staat en sorteert venster op de bestand attributen.

Keer volgorde om: Voert exact uit wat er staat en keert de volgorde om.

Verversen Ctrl+R: Voert exact uit wat er staat en ververst het geselecteerde venster.

Toon verborgen-/systeem bestanden Ctrl+NumDot: Voert exact uit wat er staat en toont de verborgen bestanden in het geselecteerde venster.
NumDot is de punt . of . Del toets op het numerieke toetsenbord.

Horizontale paneel modus Ctrl+Shift+H: Toont de panelen horizontaal gerangschikt.
Afb DC 37.png

Bewerkingenkijker Alt+V: Opent het submenu Bestandsbewerkingen
Afb DC 38.png

gebruik slepen en neerzetten om bewerkingen tussen query’s (opdracht opties) te verplaatsen.
Geen idee wat ze er precies mee bedoelen dus maar eens even verder spitten. Het opent een ander submenu na het toevoegen van Gerard Nieuw.jpg met de volgende mogelijkheden.

Het laat je bestand(en) en of map(pen kopiëren.
Afb DC 39.png

Nog wat dieper spitten?
Met een klik op opties.
Afb DC 40.png


Wordt dus duidelijk dat je het bestand gerard Nieuw.jpg met de al dan niet te selecteren opties direct of in een wachtrij later kan kopiëren en je al dan niet deze opties kan opslaan.

Waarmee we aan het einde zij gekomen van Double Commander deel 5 de Menubalk Favorieten en Tonen:

Wordt vervolgt met de laatste mogelijkheden van de menubalk:


Double Commander deel 6 de Menubalk Instellingen en Help:
deel 6: DC de menubalk Instellingen en Help v1
De Menubalk Instellingen:

Opties: Opent Opties het instellingen menu Van Double Commander.
Afb. DC 41.png

Instellingen met lijst van mapfavorieten Ctrl+Shift+D: Opent Opties het instellingen menu Van Double Commander met lijst van mapfavorieten.

Instellingen van favorieten tabbladen: Opent Opties het instellingen menu Van Double Commander met favorieten tabbladen.

Instellingen van bestandsassociaties: Opent Opties het instellingen menu Van Double Commander met bestandsassociaties.

Instellingen van maptabbladen: Opent Opties het instellingen menu Van Double Commander met maptabbladen.

Instellingen van archiveringsprogramma’s: Opent Opties het instellingen menu Van Double Commander met archiveringsprogramma’s.

Positie opslaan: Slaat de huidige positie op.

Sla instellingen op: Slaat de huidige instelingen op.

De Menubalk Help:

Inhoud: Opent deze link: https://doublecmd.github.io/doc/en/index.html naar de Englstalige uitgebreide help pagina van Double commander.

Toetsenbord: Opent deze link: https://doublecmd.github.io/doc/en/shortcuts.html naar de Englstalige uitgebreide help pagina van Double commander toetsenbord sneltoetsen.

Bezoek de website van double commander: Opent deze link: https://doublecmd.sourceforge.io/ de Engelstalige webpagina van Double Commander.

Over: Opent het info sub menu van double Commander met de volgende afbeelding.
Afb. DC 42.png

Wat ons aan het eind brengt van de menubalk in Double commander met de tabbladen Instellingen en Help en daarmee ook het einde van de menubalk zelf.

Double Commander deel 7 de Gereedschapsbalk met al zijn icoontjes:
deel 7: DC de Gereedschapsbalk met al zijn icoontjes v1

We beginnen met een afbeelding van de Gereedschapsbalk
Afb. DC 43.png

Verversen (Ctrl+R): Ververst het huidig actieve paneel / venster.

Start terminal venster (F9 Ctrl+Alt+T): Start in het actieve paneel / venster een terminalvenster.

Opties… Opent Opties het instellingen menu van Double Commander.

Korte weergave (Ctrl+F1): Geeft de korte of lijst weergave van Afb. DC 33.png

Afb. DC 33.png

Kolomoverzicht (Ctrl+F2): Geeft de kolom of uitgebreide lijstweergave van Afb. DC 34.png

Afb. DC 34.png

Miniatuurweergave (Shift+Ctrl+F1): Geeft de miniatuur weergave van
Afb. DC 23a.png

Platte weergave(Ctrl+B): Geeft de platte weergave van alle bestanden weer, zie voorbeeld:
Afb. DC 23b.png

Ga naar vorig element in de geschiedenis (Alt+Links): Gaat terug naar de vorige element weergave.

Ga naar het volgende element in de geschiedenis (Alt+Rechts): Gaat vooruit naar de volgende element weergave.

Selecteer een groep: Laat je aan de hand van en keuze menu selecteer een groep een selectie maken van een groep soortgelijke bestanden.
Afb. DC 16.png

Deselecteer een groep: Laat je aan de hand van en keuze menu deselecteer een groep een deselectie maken van een groep soortgelijke bestanden.
Afb. DC 17.png

Draai selectie om: Laat je de geselecteerde bestanden omwisselen naar ge-deselecteerd.

Bestanden inpakken (Alt+F5): Laat je aan de hand van het submenu bestanden inpakken de geselecteerde bestanden of mappen inpakken. Afb. DC 11.png

Bestanden uitpakken (Alt+F9): Laat je aan de hand van het menu bestanden uitpakken de ingepakte bestanden uitpakken.
Afb. DC 44.png

Zoeken (Alt+F7): Laat je aan de hand van het menu zoek bestanden bestanden zoeken.
Afb. DC 19.png

Gereedschap voor meervoudig hernoemen (Ctrl+M): Opent het submenu meervoudig hernoemen.
Afb. DC 10.png

Synchroniseer mappen: Laat je via het submenu synchroniseer mappen je geselecteerde mappen synchroniseren.
Afb. DC 21.png

Kopieer bestand na(a)m(en) met het volledige pad (Shift+Ctrl+C): Doet precies dit en kopieert de geselecteerde bestandsnamen naar het klembord.

Waarbij we aan het einde zijn van Double Commander deel 7 de Gereedschapsbalk met al zijn icoontjes:

Double Commander deel 8: de Schijvenlocatiebalk met al zijn icoontjes:
deel 8: DC de Schijvenlocatiebalk met al zijn icoontjes v1

De getoonde afbeelding is van mijn Computer specifiek en wijkt dus af van wat jij te zien krijgt in jouw schijvenlocatiebalk.
Afb DC 45.png

backup: /run/timeshift/backup/ Opent mijn timeshift back-up locatie.
doc: /run/user/1000/doc/38444425/ Opent (volgens mij) de recente geschiedenis.
jouw email adres@g….com: google-drive://jouw email adres@g….com mijn / jouw Google drive locatie.
sdb1: /mnt/01CDF8A8E68FF280/ Opent mijn HDD Data 0.
sdc1: /mnt/5b55a373-2b29-6d43-82fa-90ad382a1c32/ Opent mijn HDD Data III.
sr0: /media/gerard/SOMELIKEITHOTSKU3/ Opent de DVD Some like it hot.
systemd-sysusers.service: Geeft bij mij de foutmelding:
wijzigen dir naar [run/credentials/systemd-sysusers.service] mislukt!
//: vfs:/ Opent mijn vsf netwerklocatie.

Waarmee we aan het einde zijn van onze Schijvenlocatiebalk.

Double Commander deel 9: De 2 werk panelen of vensters:
deel 9: DC de 2 werk panelen of vensters v1
Bij deze een afbeelding van het Linker bron paneel van onze Double Commander,
(2) panelen of vensters verkenner, het rechter paneel of doel paneel kan totaal verschillend zijn qua inhoud maar niet wat de opbouw ervan betreft, vandaar slechts 1 paneel.
Afb. DC 46.png

1ste balk:
Het schijven icoontje uiterst links: Opent een uitgebreid venster venster van onze schijven locaties.
Afb DC 47.png

777.0 G vrij: Geeft aan dat de getoonde /home/gerard nog 777 GB vrije ruimte heeft.

*: Opent het submenu lijst met favorieten mappen.
Afb. DC48.png

/: Opent de rootmap.
Afb. 49.png

..: Opent de bovenliggende map.

~: De tilde opent je persoonlijke map.

<: Toont de huidige map van het rechter paneel in het linker paneel.

2de balk: toont de huidige map locatie gerard.

3de balk: /home/gerard toont je de harde schijf of de map structuur locatie waar je staat.

4 de balk:

:▼ 4 puntjes onder elkaar met pijl omlaag: laat je switchen tussen de getoonde weergave A – Z naar Z – A weergave.

Ext: Rangschikt de inhoud op extensie.

Grootte: Rangschikt de inhoud op grootte.

Datum: Rangschikt de inhoud op datum.

Attr: Rangschikt de inhoud op hun attributen.

Het paneel:
Begint altijd met een grote pijl omhoog ▲ met daaronder in het naamveld dit [..]: hiermee ga je door erop te klikken 1 stap omhoog in de map structuur.
Bijv. ga je van /home/gerard naar /home.
Hierna volgen de mappen en bestanden die er in deze locatie staan.
Je kopieert makkelijk van het ene paneel naar het ander door te slepen.
Omdat we een dubbel paneel hebben in Double Commander is het werken met mappen en bestanden natuurlijk makkelijker dan met slechts een paneel zoals Nautilus of Nemo heeft, ofschoon je Nemo echter ook met een extra paneel kan uitrusten.

De schuifbalken: Om het paneel horizontaal dan wel verticaal te verschuiven.

5de balk: Direct onder de schuifbalk wordt het geselecteerde bestand Gerard nieuw weergegeven.
De selectie balk geeft de geselecteerde map of bestand weer met de naam: Gerard Nieuw het type bestand: *.jpg, de grootte ervan: 70.0 K, Datum en tijd van aanmaak van het bestand: 06-08-23 16:20:44 uur en haar attributen: -rwxr-xr-x

De attributen : -rwxr-xr-x beteken het volgende,
we breken ze in drie delen: -rwxr | xr | x

  1. rwxr: lees, schrijf en uitvoerbaar voor gebruikers of eigenaar.
  2. xr: lees en uitvoerbaar voor de groep members (leden)
  3. x: het bestand kan worden uitgevoerd voor een ieder ander.

De uitvoer balk met invoerveld:

Afb. DC 50.png

Klik ik op de pijl ▼ rechts onderin op de locatie uitvoer balk [/home/gerard/]$:
dan verschijnt bovenstaande afbeelding DC 50.png met de locaties waar ik geweest ben als dan bijv. op: xdg-open ’trash:///’ klik en een enter geef opent Nemo bij mij als standaard verkenner met de geopende prullenbak omdat dit dan wordt uitgevoerd net zoals met een terminalvenster, cd Afbeeldingen geeft dan ook de geopende map afbeeldingen.
Je hebt dus een GUI (Grafical User Interface) en CLI (Command line Interface) ineen met Double Commander.

De onderstaande functie toetsen met bijbehorende uitleg doen exact wat er omschreven is.

Tonen F3: Toont het geselecteerde bestand.
Bewerken F4: Opent een tekst editor om je bestand mee te bewerken
Kopiëren F5: Opent het submenu kopiëren.
Verplaatsen F6: Opent het submenu verplaatsen.
Map F7: Opent het submenu nieuwe map aanmaken.
Verwijderen F8: Opent het submenu naar prullenbak verplaatsen.
Terminal venster F9: Opent een terminalvenster op de huidige locatie
Afsluiten Alt+X: Sluit Double Commander af.

Rest ons alleen nog de rechtermuisklik op Gerard Nieuw.jpg:
Afb DC 51.png

Openen Ctrl+Alt+Enter: Opent het geselecteerde bestand Gerard Nieuw.jpg.

Acties ►: Door er met de muis op te gaan staan krijg je de submenu’s
Overzicht: toont een voorbeeld van het bestand Gerard Nieuw.jpg.
Bewerken: Opent de teksteditor om Gerard Nieuw.jpg in tekst modus te bewerken.

Openen met ►: Door er met de muis op te gaan staan opent ook hier het submenu met de standaard aanwezige afbeelding bewerk programma’s.
Bij een geselecteerd tekst bestand zijn dat de tekst bewerking programma’s enz.

Pak hier in…: Opent het submenu inpakken.

Verplaatsen F6: Voert Functie toets 6 uit, het menu om het het geselecteerde bestand Gerard Nieuw.jpg te verplaatsen

Kopiëren F5: Voert Functie toets 5 uit, het menu om het het geselecteerde bestand Gerard Nieuw.jpg te kopiëren.

Verwijderen F8: Voert Functie toets 8 uit, het menu om het het geselecteerde bestand Gerard Nieuw.jpg naar de prullenbak te verplaatsen.
Hernoemen F2: Opent de bestandsnaam om deze te hernoemen.

Knippen: Voert Ctrl+X uit het geselecteerde knippen.

Kopiëren: Voert Ctrl+C uit het geselecteerde kopiëren.

Plakken: Voert Ctrl+V uit het geselecteerde plakken.

Toon bestandseigenschappen Alt+Enter: Toont de eigenschappen van het geselecteerde bestand Gerard Nieuw.jpg

Ik ben bekaf van het zwemmen , af en toe wat water geslikt, wat normaal is als je je op ongekende wateren begeeft. Het was een hele klus dus maar we hebben hem geklaard een extreem moeilijke verkenner die voor een beginner, helaas absoluut niet geschikt is.

Wil je echter net als Max Verstappen het maximale eruit halen met je verkenner dan is dit voor jou de beste keuze.

Het was wederom een eer om dit voor jullie te mogen doen, tot het volgende onderwerp.

Voor U geschreven door Gerard Nouwen.