Bezoek Brutux op deze webpagina van Avansa.
Brutux werd door Alain gemaakt in Groups.io: een online platform voor het maken van en deelnemen aan op e-mail gebaseerde groepen en mailinglijsten. Het onderwerp is “Linux in de Brugse groep bij Avansa”. Dat zit ook in de naam: Bru is de afkorting van Brugge, en tux is het wereldwijde symbool voor Linux: waarom is de linux mascotte een pinguin.
Gebruikers kunnen lid worden van groepen om deel te nemen aan discussies, informatie te delen en samen te werken met anderen die dezelfde interesses hebben.
Het Linux Café zit meteen onder de Home van Brutux
voor iedereen die lid is. Groepseigenaren en -moderators kunnen regels instellen, lidmaatschappen beheren en de groepsinstellingen aanpassen. Oorspronkelijk waren dat Alain en Maurice, Alain wijzigde dit toen hij wist dat hij niet lang meer zou leven. Op Brutux staat het online-archief van de lessen in het Linux Café.
Het LinuxCafe komt 10x per jaar 3u samen, op uitnodiging van linuxcafe@avansa-brugge.be
Dat is ook het contact voor iedereen die vragen heeft, voorstellen, informatie wil delen,…
Alain vroeg 2 personen dit praktisch te organiseren, in de geest van een Linux-community: om Linux te leren, kennis te delen, Linux en Open Software te promoten… wat mogelijk is.
Iedereen kan toegang vragen tot Brutux en het LinuxCafe: door een mail of op de vergadering.
Alain was een erg gevorderde informaticus, hij kende meerdere takken van Linux zeer goed. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Linuxdistributies geeft een recent goed overzicht van de vele gezichten van Linux, doch zonder in te gaan op de vereiste hardware: 32 of 64-bit.
Er is nog veel bruikbare oude hardware 32-bit in omloop die voldoet aan wat de meeste mensen met informatica willen doen: (1)
- met een browser op internet gaan om iets op te zoeken, zoals een handleiding van een toestel, waar is wat te koop, wat is de weg van hier naar daar, wie wordt waar begraven ?,…
- offline naar eigen muziek luisteren, foto en video kijken, maken, bewerken.
Zolang het algemene informatie is waar geen geld bij te pas komt of andere privé-gegevens is dit niet nodig super beveiligd. Doch wanneer meer persoonlijke informatie betrokken is moet een toestel een veilige versie van Linux hebben. (2) Dat is het geval voor mailverkeer dat altijd via het internet verloopt. Ook banken, winkels, ziekenhuizen en de overheid doen ons meer en meer administratie, bankverrichtingen, aankopen, consultatie van medische gegevens, ingaven van meters van water, gas en elektriciteit,… in orde brengen via het internet. Dan moet een toestel veilig en regelmatig bijgewerkt zijn!
Bij de keuze van de Linux Distributie voor het LinuxCafe spelen veranderingen een grote rol. Zo werd vroeger in de Brugse groep Mint het meest gebruikt als voorbeeld. Als je vertrouwd bent met een bepaalde linux distributie, en je voelt je er goed mee, waarom dan veranderen.
Iedere distributie heeft zijn voor- en nadelen, maar de basisprincipes zijn steeds dezelfde.
Zolang iemand (1) doet en vooral offline bezig is kan een oude distributie blijven dienen. Zo kan een oude Mint iets afdrukken dat op een usb-stick staat en gemaakt is met een ander toestel via oude printer die niet meer werkt met een nieuwer toestel.
Doch zodra veiligheid een recenter toestel en bijgewerkt OS vereist moet verandering. Dat is nu in 2023 het geval voor de Mint op een 32-bit-pc. De nieuwere Mint is enkel in 64-bit versie.
Zorin heeft wel een recentere versie voor de 32-bit, de 15.3, en voor de 64-bit de 16.3 die dus nog langer goed zijn. Daarom maakten we in het LinuxCafe nu de keuze voor Zorin, en niet voor Mint. We gaan demonstreren wat kan op het toestel: zowel (1) als (2).
Het gebruik van de commando’s is voor alle distro’s dezelfde!! We leren leren met min of meer alle Linux distro’s. Maar we zijn geen club voor installatie van alle soorten distro’s.
Hoofdzakelijk Zorin helpen we installeren bij wie dit wil, doch zonder dat dit telkens een hoofdpunt is op de vergadering. We werken aan een website voor beginners: https://linux-cafe.be/