Nemo de verkenner bij Linux Mint

Nemo de bestand verkenner van Linux Mint.
Nemo deel 1: Het tabblad Bestand v1
Inleiding:
We beginnen gelijk goed van je zult hem niet vinden in de Zorin OS winkel omdat het de Mint browser is dienen we hem apart te installeren.

Het begint met Ctrl-Alt-T om een terminal venster te openen.

Type het volgende of selecteer kopieer en plak het in je terminalvenster:
sudo add-apt-repository ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install nemo

Geef een enter om het uit te voeren en wacht tot het installeren klaar is zodra je commandprompt weer verschijnt is dit zover.
Waarna als het installeren klaar je het terminal venster kan sluiten door exit achter je command prompt te typen en op enter te drukken. Nu vind je hem terug onder start (de grootte Z) Accessoires “Bestanden” net zoals de standaard Bestanden verkenner (Nautilus) van Zorin OS,
Afb. Nautilus, Nemo en Double Commander.png

maar met een ander (grijs ipv. blauw voor de Zorin Nautilus verkenner) icoontje bij mij, wat bij jouw er weer anders uit kan zien afhankelijk van de gekozen instelling in Zorin 17 OS Appearance, met een rechtermuisklik hierop bevestig je hem aan Dash, je taakbalk onderin door te kiezen voor vastmaken aan Dash.
Afb. Nemo 01.png

Het valt gelijk op hé, hij verschilt nogal van de standaard Zorin OS Bestanden verkenner, uitgebreider met een standaard menubalk (rood omlijnd) tabblad mogelijkheid en met meer icoontjes. Bij mij ziet het er soms weer iets ander uit van wegen mijn keuze voor het Adwaita thema en de Hi color Pictogrammen.
Juist omdat deze een vertrouwde menubalk heeft vind ik al een groot pluspunt.
Wat ook opvalt is dat hij het beestje bij zijn naam noemt: we staan (bij het huisje) in gerard en niet in de persoonlijke map wat natuurlijk welke helemaal bovenaan vermeld wordt en exact hetzelfde is alleen heet de map inderdaad gerard en niet persoonlijke map waarin we ons bij mij althans bevinden. Bij jouw is dit dus jouw opgegeven naam.

De vertrouwde menubalk boven in heb ik rood omlijnd en laten we hier dan ook mee beginnen en klikken op bestand waarna dit menu venster openvalt met de volgende opties.

Nemo het Tabblad Bestand:
afb. Nemo 02.png

Nieuw Tabblad CTRL+T: Opent een nieuw tabblad.

Nieuw Venster CTRL+N: Opent een tweede Nemo verkenner.

Nieuwe map aanmaken Shift+CTRL+N: Hiermee maak je een nieuwe map.

Nieuw document aanmaken >: Door erop te gaan staan met de muis opent al het submenu met exact hetzelfde als in de standaard Zorin OS Bestanden verkenner:
LibreOffice Calc
LibreOffice Draw
LibreOffice Impress
LibreOffice Writer
TXT
leeg document (Dit is een extra optie).
Openen met Afbeeldingsweergave Ctrl+O: Dit verschijnt alleen als je ook daadwerkelijk een afbeelding geselecteerd hebt. Zo niet zie je dit ook niet.

Openen met >: Heb je een map of bestand geselecteerd dan zal navenant het bestand of map een ander submenu openen door de muis aanwijzer op Openen met te plaatsen. Bij een Afbeelding krijg je de diverse afbeeldingen bewerkers die jij geïnstalleerd hebt, bij een Document de Document bewerkers enz.

Scannen op virussen…..: Werkt of zie je alleen als je net als ik inderdaad een virus scanner erop hebt staan te weten ClamTk.

Verbinding maken met server…: Opent een menu om exact dit te doen.
Afb. Nemo 03.png

Hier vul je dus de gegevens van jouw server in mits je die hebt natuurlijk maar ook dit is een optie (bij mijn weten) die alleen verschijnt als je een netwerk actief hebt zoals ik heb. Dus ga ik niet verder erop in omdat netwerken niks met verkenners van doen hebben behalve dat je ze ermee kan benaderen mits je een netwerk voorhanden hebt natuurlijk.
En dat heeft nu eenmaal niet iedereen maar slecht een handje vol mensen.

Eigenschappen Alt+Enter: Geeft je de eigenschappen van het geselecteerde bestand of map.

Alle vensters sluiten Ctrl+Q: Sluit alle actieve Nemo Bestanden verkenners af.

Sluiten CTRL+W: Sluit deze, de door jou gebruikte Nemo verkenner af.

Dit was de eerste rij van het tabblad Bestand. Het valt gelijk op dat de toetsenbord snelkoppeling, indien van toepassing, ook erbij vermeld wordt, wat uiteindelijk heel handig kan zijn als jij blind kan typen, iets wat mij met kijken nog maar moeilijk lukt.

We gaan verder met,
Het tabblad Bewerken:
Nemo deel 2: Het tabblad Bewerken v1
Afb. Nemo 04.png

Ongedaan maken Ctrl+Z: Doet ongedaan wat je eerst gedaan moet hebben. Maak jij bijvoorbeeld een nieuwe map aan en klik je hierop dan kan je deze map weer verwijderen.
Heb jij je map al en naam gegeven dan kun je de map niet meer ermee verwijderen maar alleen zijn naam weer wijzigen.

Opnieuw uitvoeren Ctrl+Y: Voert opnieuw uit wat jij ongedaan hebt gemaakt. (zie boven bij ongedaan maken)

Knippen Ctrl+X: Knipt het bestand of map zodat het / deze klaar is voor de volgende bewerking bijv. plakken of kopieren.

Kopieren Ctrl+C: Kopieert het bestand of map zodat deze klaar staat om bijv. ergens anders te plakken

Plakken Ctrl+V: Plakt het bestand op de plaats waar je staat.

Alles kiezen Ctrl+A: Selecteert alle bestanden, als jij verborgen bestanden en mappen zichtbaar maken hebt aangevinkt worden deze ook geselecteerd.

Kies elementen overeenkomend met… Ctrl+S:
Afb. Nemo 05.png

Opent het submenu waarbij je bij Patroon: de extensie opgeeft bijv. *.png om alle afbeeldingen met de *.png extensie te vinden of *.jpg voor de *.jpg bestanden.

Selectie omkeren Shift+Ctrl+I: Het draait de geselecteerde met de ongeselecteerde bestanden om.
Stel je heb 3 bestanden 1,2 en 3 en je hebt bestand 1 geselecteerd klikt hierop dan veranderd de selectie dus naar bestand 2 en 3 geselecteerd en bestand 1
ongeselecteerd.

Dupliceren: Maakt een kopie aan van de geselecteerde mappen of bestanden met de extra “(exemplaar)” vermelding aan de bestand of map naam toegevoegd.

Koppeling maken CTRL+M: Maakt een snelkoppeling aan van het geselecteerde bestand. Wat zichtbaar wordt door het Snelkoppeling pijltje aan het bestand icoon.
Afb. Nemo 06.png

Hernoemen F2: Gelijk aan hernoemen met F2 Functie toets F2, om je geselecteerde map of bestandsnaam te wijzigen.

Kopiëren naar >: Opent het submenu met:
Persoonlijke map
Bureaublad
Documenten
Afbeeldingen
Muziek
Video’s
Downloads
(Jouw extra Data dragers) Bijv. Data I Data II etc.
Verkennen… Opent een nieuwe Nemo Verkenner om de locatie te selecteren.

Verplaatsen naar >: Opent het zelfde submenu als Kopiëren naar >: maar nu wordt het geselecteerde Verplaatst naar de betreffende locatie.

Naar prullenbak verplaatsen: Verplaatst het geselecteerde naar de prullenbak.

Verwijderen Delete: Verwijderd het geselecteerde voor goed waarna je het definitief kwijt bent.

Invoegsels Alt+P: Opent het submenu Invoegsels om je bestandbeheer-voorkeuren Invoegsels aan te passen.
Afb. Nemo 07.png

We gaan bewust verder met de laatste Voorkeuren: Omdat deze dezelfde pagina bovenaan opent met:

Voorkeuren: Opent het submenu Bestandbeheer-voorkeuren startend boven aan met Weergaven.
Afb. Nemo 08.png

Standaardweergave:
Nieuwe mappen bekijken met ▼: Laatje kiezen voor het standaard geselecteerde Pictogramweergave of als je op het pijltje omlaag▼ klikt voor Lijstweergave of Compacte weergave kiezen.

Plaats je een vinkje in: Vertoningssoort van bovenliggende map gebruiken dan worden alle mappen met deze bovenliggende keuze weergegeven.

Elementen rangschikken ▼: Op naam of als je op het pijltje omlaag▼ klikt voor:
Op naam: Sorteert op alfabetische naam.
Op grootte: Sorteert op bestand grootte
Op type: Sorteert op bestand type
Op gegeven soort: Sorteert op de opgegeven bestandssoort.
Op wijziging datum: Sorteert op de wijziging datum
Op benadering datum: Sorteert op de benadering datum
Op weggooi datum: Sorteert op de weggooi datum

Plaats je een vinkje in: Rangschikking omdraaien dan wordt dit visa versa uitgevoerd.

Plaats je een vinkje in: Mappen voor bestanden sorteren. Dan krijgen de mappen voorrang op de bestanden en worden deze eerst getoond voor de bestanden.

Plaats je een vinkje in: Rangschik Favorieten voor andere bestanden. Dan krijgen de opgegeven favorieten voorrang op de anderen bestanden en mappen en worden deze eerst getoond.

Standaard instellingen Pictogramweergave ▼:
Standaard vergroting niveau van de getoonde pictogrammen. Het pijltje omlaag▼ laat je kiezen voor de waarden: 33%, 50%, 66%, 100%, 150%, 200%, en / of 400%.

Plaats je een vinkje in: Tekst naast pictogram. Dan verschijnt de onderstaande tekst van het pictogram rechts naast het pictogram.

Standaardinstellingen voor compacte weergave▼: Laat je de weergave grootte voor de compacte weergave aanpassen met de waarden: 33%, 50%, 66%, 100%, 150%, 200%, en / of 400%.

Plaats je een vinkje in: Alle kolommen hebben dezelfde breedte. Dan worden alle kolommen even breed weergegeven.

Standaardinstellingen lijstweergave▼: Laat je de weergave grootte voor de lijstweergave aanpassen met de waarden: 33%, 50%, 66%, 100%, 150%, 200%, en / of 400%.

Standaardinstellingen boomstructuurweergave.
Plaats je een vinkje in: Toon alleen mappen. Dan worden alleen de mappen weergegeven.


Gedrag:
Afb. Nemo 09.png

De naam zegt het al we kunnen hier het gedrag van Nemo aanpassen en de tekst spreekt voor zich.
Ik merk op dat het aangevinkte rondje voor een keuze mogelijkheid staat. (De ene dan wel de andere(n) beschikbare optie(s) is).
Het vierkantje aangevinkt alle mogelijk aangevinkte (vierkantjes) opties laat zien (meer keuzes tegelijk mogelijk).

Weergave:
Afb. Nemo 18.png

Pictogrambijschriften:
1ste keus Geen ▼: Of de andere aangeboden mogelijkheden zoals Grootte, Gedetailleerd Type Wijzigingsdatum, Wijziging – Tijd, Aanmaakdatum, Gemaakt – Tijd, Datum Benaderd, Eigenaar, Groep, Rechten, Octale Rechten, MIME – type, SELinux – context, Locatie.
2de keus Grootte ▼: Of de andere aangeboden mogelijkheden zoals Geen, Grootte, Gedetailleerd Type Wijzigingsdatum, Wijziging – Tijd, Aanmaakdatum, Gemaakt – Tijd, Datum Benaderd, Eigenaar, Groep, Rechten, Octale Rechten, MIME – type, SELinux – context, Locatie.
3de keus Wijzigingsdatum▼: Of de andere aangeboden mogelijkheden zoals Geen, Grootte, Gedetailleerd Type Wijzigingsdatum, Wijziging – Tijd, Aanmaakdatum, Gemaakt – Tijd, Datum Benaderd, Eigenaar, Groep, Rechten, Octale Rechten, MIME – type, SELinux – context, Locatie.

Datum: Notatie keuze:
Bestandstype▼ Met de volgende opties:
1ste ▼: ma 25mrt 2024 15:28:08 CET
2de ▼: 2024-03-25 15:33:33
3de ▼: Gisteren

Titels van het venster en tabblad:
Indien aangevinkt: Toon het volledige pad in titelbalk en in de tabbalken.
Doet precies bovenstaande weergeven, het volledige pad in de Titelbalk en het Tabblad.
Bestandsgrootte▼:
Voorvoegsels: Notatie Keuze:
1ste ▼: Decimaal: geeft de decimale weergave
2de ▼: Decimaal (lange opmaak)
3de ▼: Binair: geeft de binaire weergave
4de ▼: Binair (lange opmaak)

Bestandseigenschappen:
Indien aangevinkt: Geavanceerde rechten tonen in het dialoogvenster voor bestandseigenschappen.
Doet precies bovenstaande weergeven, de Geavanceerde rechten tonen in het dialoogvenster voor bestandseigenschappen.

Verplaatsen/Kopiëren naar menu:
Indien aangevinkt: Bladwijzers opnemen in het menu.
Indien aangevinkt: Apparaten en netwerklocaties opnemen in het menu.
Toont het de bladwijzers in het menu en de eventueel aanwezige Apparaten en Netwerklocaties.

Lijstkolommen:
Afb. Nemo 19.png

De aan te vinken mogelijkheden, de volgorde ervan (Omhoog verplaatsen, Omlaag verplaatsen of Standaard waarden gebruiken) en keuzes die jij kan maken spreken voor zich.
Voorbeeld weergave:
Afb. Nemo 20.png

Bestanden met mogelijke voorbeeld weergave:
Toon Miniaturen▼: Keuze mogelijkheid: Ja, Alleen lokale bestanden of Nee.
Indien aangevinkt: Miniaturenzichtbaarheid van bovenliggende map gebruiken.
Doet het exact dat Miniaturenzichtbaarheid van bovenliggende map gebruiken met onderstaande te selecteren bestandsgrootte.
Alleen voor bestanden kleiner dan▼: Keuze mogelijkheid: 100KB, 500KB, 1MB, 3MB, 5MB, 10MB, 100MB, 1GB, 2GB, 4GB, 8GB, 16GB, 32GB of 64GB.

Mappen:
Tel aantal elementen▼: Keuze mogelijkheid: Altijd, Alleen locale bestanden of Nooit.

Zweeftips: Met de Keuze mogelijkheid:
Indien aangevinkt: Zweeftips tonen in pictogramweergave en compacte weergave.
Indien aangevinkt: Zweeftips tonen in lijstweergave.
Indien aangevinkt: Zweeftips tonen op het bureaublad.
Standaard toont een zweeftip voor een map het aantal elementen erin en bestanden tonen hun grootte. Kies extra informatie om in een zweeftip te tonen:
Indien aangevinkt: Gedetailleerd bestandstype
Indien aangevinkt: Wijzigingsdatum
Indien aangevinkt: Aanmaakdatum
Indien aangevinkt: Benaderingsdatum
Indien aangevinkt: Locatie van bestand of map.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden een voorbeeld van een zweeftip:
Afb Nemo 21.png


Het zwart doorschijnend rechthoekje is de zweeftip wat je in deze tips kan zetten bepaal je dus met de bovenstaande mogelijkheden.

De Werkbalk:
Hiermee bepaal je wat voor knoppen allemaal weergegeven worden op de werkbalk geselecteerd zijn ze donker van kleur ongeselecteerd licht.
Afb. Nemo 22.png

Contextmenu’s:
afb Nemo 24.png

Door het aan of afvinken van de getoonde keuzes zullen deze zichtbaar of onzichtbaar zijn.
Dit zijn in ieder geval de standaard actieve keuzes bij een nieuwe installatie van het contextmenu.

We eindigen met,
Invoegsels:
Afb. Nemo 07.png

We kunnen hier onze keuzes van (Links naar rechts en boven naar onder) voor het menu Bewerken, bewerken door ze aan of af te vinken. (links boven bij Acties)
Ook kunnen we hier scrips in plaatsen die via het menu oproepbaar zijn (rechts boven in Scripts), of maakt archivering via het context menu mogelijk (onder bij Extensies).
Die we kunnen in of uit schakelen met het klikken van de betreffende knop Alles uitschakelen of Alles inschakelen.

Dit brengt ons aan het einde van Nemo Deel 2: Het tabblad Bewerken.

Nemo Deel 3: Het tabblad Beeld v1
Afb. Nemo 25.png

Herladen Ctrl+R: Herlaad de in het rechter venster getoonde pagina van Nemo.

Zijbalk ►: (Het linker venster in Nemo) Geeft de keuze mogelijkheid door er met je muis op te gaan staan voor:

Locaties: Dit ziet eruit zoals het bovenstaande afbeelding het linker venster van Nemo met Mijn Computer, Persoonlijke map, Bureaublad, Documenten, Afbeeldingen etc. In de locaties stand.

Boom:
Afb Nemo 26.png

De nu getoonde Boom structuur in het linker venster van Nemo.
Waar je een blik krijgt op mijn afbeeldingen map structuur en de gemaakte screenshots van Nemo.

Zijbalk tonen F9: Letterlijk wat het zegt toont dit (aangevinkt) of verwijderd dit (afgevinkt) het linker zij paneel van Nemo en krijg je een groter werkvlak van het rechter venster of een linker venster met een kleiner rechter werkvenster.

Hoofdwerkbalk: Toont deze (aangevinkt) of niet (afgevinkt).
Bevind zich onder de Menubalk welke zich bovenaan bevind.

Menubalk: Toont deze (aangevinkt) of niet (afgevinkt).
Bevind zich gelijk onder de persoonlijke map met de voor ons bekende Tabbladen Bestand, Bewerken, Beeld, Ga naar, Bladwijzers en Hulp.

Statusbalk: Toont deze (aangevinkt) of niet (afgevinkt).
Bevind zich helemaal onderin de onderste balk in Nemo.

Waar heb je het over Gerard? Ook ik wordt soms een beetje dol van alle benamingen, vensters en balken, waar ze staan hoe ze heten en wat ze doen. Dus maar eens een overzicht foto gemaakt van het geheel.
Afb. Nemo 27.png

Met deze afbeelding wordt gelijk duidelijk hoe de diverse balken heten en waar ze zitten.
Voor degene die links van rechts niet kunnen onderscheiden heb ik dit ook maar even vermeld.

Extra Paneel F3: Split het rechter venster in tweeen en geeft ons een extra werkpaneel,
door erop te klikken of met de Functie toets F3.
Afb. Nemo 28.png

Locatie-invoerveld omschakelen Ctrl+L:
Het blauwe actieve getoonde venster in bovenstaande foto Nemo 28.png is veranderd hierdoor in een invoerveld.

Terug naar standaard weergave: Reset de weergave naar de standaard weergave.

Verborgen bestanden Tonen Ctrl+H: Mits aangevinkt toont dit ook de verborgen bestanden en mappen.

Miniaturen tonen: Mits aangevinkt toont dit de bestanden als miniaturen.

Elementen ordenen ►: Toont zodra de muis erop komt de instellingen die mogelijk zijn te weten:
Handmatig, Op naam (licht grijs en nu actief onder Elementen ordenen), Op type , Op opgegeven soort, Op verwijzingsdatum Of laatste mogelijkheid selectie Omgekeerde volgorde indien aangevinkt.

Vergroten Ctrl++: Vergroot de getoonde iconen van de bestanden en mappen.

Verkleinen Ctrl+-: Verkleind de getoonde iconen van de bestanden en mappen.

Normale grootte Ctrl+O: Toont de standaard grootte van de iconen van de bestanden en mappen.

Pictogramweergave Ctrl+1: Toont de pictogramweergave in het rechter venster.

Lijstweergave Ctrl+2: Toont de lijstweergave in het rechter venster.

Compacte weergave Ctrl+3: Toont de Compacte weergave in het rechter venster.

Hiermee zijn we aan het einde van Nemo Deel 3: Het tabblad Beeld.

Deel 4: Het tabblad Ga naar v1
We beginnen wederom met een Afb. Nemo 15.png

Bovenliggende map openen Alt+Omhoog: Sta je in je persoonlijke map zoals ik op deze afbeelding dan ga je 1 stap omhoog in de boom structuur te weten de /home.
Van: /home/gerard Naar: /home.

Vorige Alt+Links: Gaat een stap terug. (tot helemaal terug naar de Persoonlijke map)

Volgende Alt+Rechts: gaat een stap verder. (mits je er al bent geweest!)
Een blanco gestarte Nemo verkenner kan niet vooruit noch terug navigeren omdat hij er nog niet geweest is. Pas als je zelf dieper in je mapstructuur gaat navigeren kun je met de Alt+pijl Links of Rechts terug of vooruit navigeren naar waar je al geweest bent.

Zelfde Locatie als het andere paneel Alt+S: De hoofdvoorwaarde om dit te kunnen gebruiken is dat je een dubbel paneel in je rechter venster van Nemo hebt.
Via tabblad Beeld extra paneel F3: Zodra je dus een dubbel paneel actief hebt wordt deze functie ook actief en kun je het aangeklikte paneel verplaatsen naar de zelfde Locatie als het andere paneel.

Persoonlijke map Alt+Home: Laat je direct terug gaan naar je Persoonlijke map.
Afb Nemo 29.png

De Home toets is de middelste toets van de bovenste rij van de 6 Homekeys.
Welke ook wel eens wordt afgekort met Hm en ze bevinden zich boven de pijltjes toetsen op je toetsenbord.

Computer: Opent de map computer.
Afb Nemo 30.png

Sjablonen: Opent de sjablonen, de presets (voor instelling) van de diverse LibreOffice te weten Calc, Draw, Impress en Writer alsook TXT.txt de teksteditor toepassing(en).
Afb. Nemo 31.png

Netwerk: Opent het Netwerk.
Afb. Nemo 32.png

Zoeken naar bestanden Ctrl+F: Opent het zoekveld in Nemo om te zoeken op bestanden of op Inhoud.
Afb. Nemo 33.png

Zoek naar bestanden: Met de vermelding Nemo: Dan vind je alle mappen en bestanden die Nemo in hun naam hebben staan.
Afb. Nemo 34.png

Zoekinhoud: Zoekt in de inhoud van de bestanden naar het woordje Nemo in hun tekst.
Afb. Nemo 35.png

Aa: Aan (donker) of uit (licht) Bepaalt of het hoofdletter gevoelig bij (aan) dan wel kleine letter gevoelig bij (uit) moet zijn.

└►: Recursief doorzoeken aan of uit staat op bovenstaande afbeelding Aan (donker).
Recursief is een uitermate moeilijk woord vandaar en afbeelding met uitleg.
Afb. Nemo 36.png

Zoeken we op gerard recursief aan in de persoonlijke map worden alle bestanden en mappen die in persoonlijke map staan doorzocht met gerard in de naam.

Zoeken we op gerard met recursief uit dan vinden we alleen de bestanden en mappen met gerard in de naam die in de persoonlijke map staan.

Recursief aan doorzoek dus de gehele boomstructuur van mappen en uit alleen in de map waar je staat.

Met beide zoekopdrachten stond dus de hoofdletter gevoeligheid uit aangezien ik zocht op gerard en zowel Gerard als gerard (niet zichtbaar op de afbeelding) gevonden heb.

Waarbij we aan het eind gekomen zijn van Deel 4: Het tabblad Ga naar.

Nemo deel 5: Het tabblad Bladwijzers:
Nemo deel 5 en 6: Het tabblad Bladwijzers en Hulp v1
Afb. Nemo 16.png

Toevoegen aan bladwijzers Ctrl+D: Voegt de map toe aan het linker paneel bladwijzers (blauw geaccentueerd).
Afb Nemo 37.png

Bladwijzers bewerken Ctrl+B: Opent het sub menu Bewerk Bladwijzers.
Afb. Nemo 38.png

Hiermee zijn de volgende bewerkingen mogelijk:
In het linker venster kan je diverse mappen klikken en verslepen in de door jou gewenste volgorde. Bij mij staat Documenten nu boven Afbeeldingen.

Oplopend: Sorteert op Alfabet A boven aan.

Ga naar: Opent de locatie van de actieve (blauw geaccentueerde) map Documenten.

Verwijderen: Verwijdert de map uit bladwijzers.

Sluiten: Sluit het submenu Bewerk bladwijzers.

Terug naar het menu Bladwijzers gaan we verder met:

Afbeeldingen: Opent de map Afbeeldingen.

Documenten: Opent de map Documenten.

Downloads: Opent de map Downloads.

Muziek: Opent de map Muziek.

Video’s: Opent de map Video’s.

En hiermee zijn we aan het einde van Nemo deel 5: Het tabblad Bladwijzers.

Nemo deel 6 : Het tabblad Hulp:
Afb Nemo 17.png

Alle onderwerpen F1: Opent het standaard Zorin 17 Bestanden, mappen en zoeken help gids.
Afb. Nemo 39.png

Sneltoetsen Ctrl+F1: Opent het submenu sneltoetsen.
Afb. Nemo 40.png

Het menu sneltoetsen met de mogelijkheden 1 (actief), 2 en 3 onderin de Rondjes met de mogelijke tabbladen 1, 2 en 3.

Info: Met het versie nummer van Nemo (Info – Actief) of de Licentie voorwaarden als je op (Licentie) klikt.
Afb Nemo 41.png

Hiermee zijn we aan het einde van Nemo deel 6 : Het tabblad Hulp.
En het einde van de menubalk waarna we verder gaan met de Hoofdwerkbalk in deel 7.

Nemo deel 7: De Hoofdwerkbalk v1
Deze bevind zich om de eerder besproken Menubalk. In Rood omlijnd aangegeven wordt zowel Hoofdwerkbalk als Werkbalk genoemd afhankelijk van het menu of de uitleg ervan.
Afb Nemo 42.png

Laten we eens even inzoomen hierop. En zien wat voor mogelijkheden het ons bied.
De getoonde pictogrammen hebben we actief aanwezig kunnen maken in de Menubalk – Bewerken – Voorkeuren – Werkbalk. Weet je nog in voorgaande uitleg
door er met je muis op te gaan staan krijg je de Zweeftip met uitleg klik je erop dan pas je het toe. Donker van kleur is Actief licht van kleur de andere mogelijkheden.

Afb Nemo 43.png

Nogmaals de getypte uitleg van de Werkbalk van links naar rechts:
Pictogram nummer – Uitleg.
1: Vorige of (Alt+linker pijltjes toets): Een stap terug naar de vorige Locatie.
2: Volgende of (Alt +rechter pijltjes toets): Een stap verder naar de volgende Locatie.
Ook weer alleen als je er al geweest bent.
3: Gaat naar bovenliggende map.
4: De huidige Locatie herladen.
5: Naar persoonlijke map gaan.
6: Naar Computer gaan.
7: Vorige Locatie | Huidige Locatie | Volgende Locatie.
Ook weer alleen als je er al geweest bent.
8: Locatie invoerveld omschakelen.
9: Open een Terminalvenster in de actieve map.
10: Nieuwe map aanmaken.
11: Documenten en mappen doorzoeken.
12: Miniaturen weergeven. (mits actief aangeklikt)
13: Pictogrammen weergeven. (mits actief aangeklikt)
14: Lijst weergave. (mits actief aangeklikt)
15: Compacte weergave. (mits actief aangeklikt)

Wij gaan verder met de laatste balk in Nemo de Statusbalk welke zich helemaal onderin Nemo bevind.
Afb Nemo 44.png

1: Locaties tonen: Toont indien actief de locaties.
2: Boomweergave tonen: Toont indien actief de boomweergave in het linker paneel.
3: Zijbalk verbergen F9: Vergroot het werkvlak door het linker paneel te verbergen.
4: Aantal elementen en vrije ruimte: Toont exact het aantal elementen en de hoeveelheid vrije ruimte.
5: Vergrotingsniveau aanpassen: Vergroot of verkleint de pictogram grootte weergave.

Het Linker paneel of venster van Nemo:
Afb. Nemo 45.png

Begint met:
Mijn Computer:

Persoonlijke map: Met jouw persoonlijke mappen.
Bureaublad: Jouw Bureaublad.
Afbeeldingen: Jouw Afbeeldingen.
Documenten: Jouw Documenten.
Downloads: Jouw Downloads.
Muziek: Jouw Muziek.
Video’s: Jouw Video’s.
Onlangs gebruikt: Jouw recente bestanden en mappen.
Prullenbak: Jouw prullenbak.

Aparaten: Indien voorhanden jouw extra harde schijven.
Data 0: Mijn Harde schijf Data 0.
Data III: Mijn Harde schijf Data III.
Windows 10 Pro: Mijn SSD schijf partitie Windows 10 Pro.
Windows 11 Pro: Mijn SSD schijf partitie Windows 11 Pro.

Netwerk: Indien geconfigureerd via Zorin 17 Instellingen je @ Online accounts.
Jouw E-mail adres en de Google drive map van jou.
Netwerk: Mijn netwerk locaties.

En ook nu sluiten we Nemo af met:
Afb. Nemo 46.png

Rechts boven op onze Nemo Verkenner:
Het min streepje: Om Nemo te verkleinen naar de taakbalk van je Bureaublad.
Het Vierkantje: Om Nemo te maximaliseren, vergroten tot het gehele Bureaublad.
Het kruisje: Om Nemo af te sluiten.

De rechter muisklik: Behandelen we bij deze in Nemo, wat je te zien krijgt verschilt met waarop je klikt. Een afbeelding bestand (“Openen met Afbeeldingsweergave”) geeft een andere kop dan een Tekst bestand (“Openen met Teksteditor”). We behandelen de rechter muisklik op een afbeelding:
Afb. Nemo 47.png

De eerste kennen we al,
Openen met Afbeeldingsweergave: Doet precies wat er staat het bestand weergeven met Afbeeldingsweergave.

Openen Met ►: Deze optie laat je andere afbeeldingsprogramma’s zien welke jij geïnstalleerd hebt.
Afb. Nemo 48.png

Scannen op virussen…: Indien jij net als ik ClamTk als virusscanner hebt.

Knippen: Om geselecteerde bestand of map te knippen.

Kopiëren: Om het geselecteerde bestand of map te Kopiëren.

Toevoegen aan Favorieten: Bij je eerste Favoriet wordt deze aangemaakt in het
linker paneel of venster van Nemo. Bij een volgende wordt deze hieraan toegevoegd.

Vastzetten: Maak de aangeklikte map of bestand vast (tekst in vet gedrukt) in het venster op de Links boven positie. Er met rechts op klikken laat je wederom voor losmaken kiezen waardoor hij weer alfabetisch (mits ingesteld) komt te staan.

Hernoemen F2: Om je bestand of map naam te wijzigen.

Kopiëren naar ►: Opent een nieuw browser menuvenster om de standaard plaatsen van het linker Nemo venster te kiezen. Of om naar de plaats te bladeren waarheen jij het bestand of map wil kopiëren.

Verplaatsen naar ►: Opent een nieuw browser menuvenster om de standaard plaatsen van het linker Nemo venster te kiezen. Of om naar de plaats te bladeren waarheen jij het bestand of map wil verplaatsen.

Naar prullenbak verplaatsen: Verplaatst het geselecteerde bestand of map naar de prullenbak.

Verwijderen: Om het bestand of map definitief te verwijderen zonder het naar de prullenbak te verplaatsen. Geeft wel een melding of je het wel zeker weet?

Samenpersen: Om er een archief bestand of map van te maken welke ingepakt wordt met het door jou geïnstalleerde *.zip programma. (Bijv.: Afbeeldingen.zip)

Eigenschappen: Toont de eigenschappen van het geselecteerde bestand of map.

Dit was Nemo in een notendop, een mooi uitgebreide gemakkelijk te bedienen verkenner. Ben jij net zo blij met Nemo als ik en zou jij ook deze graag als standaard of de Default verkenner van Zorin 17 OS willen hebben in plaats van Nautilus.
Waardoor deze ook opstart met de Super+E, of de Windows toets+E (E voor Explorer het Engelse woord voor Verkenner)

Open dan nog een keer je Terminal venster met Ctrl+Alt+T en type, kopieer en of plak de volgende tekst in je terminal venster:

xdg-mime default nemo.desktop inode/directory application/x-gnome-saved-search

Als je helemaal wil switchen (Nemo ipv. Nautilus) naar Nemo installeer dan ook de Nemo file roller met:

sudo apt install nemo-fileroller

Heb je om wat voor reden toch weer liever Nautilus terug als standaard doe dan dit ingeven in het terminalvenster:

xdg-mime default nautilus.desktop inode/directory application/x-gnome-saved-search

En om de Nemo file roller te verwijderen:

sudo apt remove nemo nemo-*

Hierdoor kan je met een gerust hart Nemo eens uit proberen als jouw standaard verkenner omdat je altijd weer terug kan naar Nautilus mocht je dit willen.

Nemo heeft volgens mij het beste van de beide andere verkenners te weten:
Nautilus en Double Commander omdat Nemo niet het complexe uiterlijk heeft van Double Commander maar wel heel veel instel of configuratie mogelijkheden ervan en het uiterlijk van een standaard programma heeft zoals Nautilus die wellicht voor een beginner door zijn “easy looks”, gemakkelijke uiterlijk juist de beste keuze is.

Je kan Nemo in ieder geval eens flink aan de tand voelen door deze te installeren.
Terwijl Nautilus je standaard verkenner blijft.
Installeer je ook de nemo file roller zodat je de standaard verkenner wijzigt naar Nemo kan je Nautilus ook nog steeds starten maar wijzigt wel de standaard systeem verkenner naar Nemo ipv nautilus.


Voor U geschreven door Gerard Nouwen.